Autoconsum col·lectiu
L’autoconsum elèctric permet a qualsevol persona o empresa produir i consumir la seva pròpia electricitat instal·lant en la seva llar, local o comunitat de veïns, panells solars fotovoltaics o altres sistemes de generació renovable.
L’autoconsum col·lectiu està format per una instal·lació compartida generadora d’energia elèctrica i per diversos consumidors associats a ella en una comunitat energètica, i situats a una distancia màxima de 2 km de la instal·lació.
La instal·lació compartida es connecta a la xarxa amb un comptador de mesura de la producció i els usuaris de la instal·lació es mantenen amb la seva comercialitzadora i no han de modificar res de la seva instal·lació.
Autoconsum col·lectiu amb excedents acollit a compensació
Tota l’energia generada al sistema fotovoltaic es reparteix entre els consumidors associats a través dels coeficients de repartiment β, multiplicant la producció total pels coeficients tindrem l’energia generada que correspon a cada usuari. Aquest repartiment es fa en base horària.
Una part d’aquesta energia generada individual la consumirem directament a la llar, i per tant no la consumirem de la xarxa, el que representa un estalvi en el consum.
La part d’energia que no consumim l’abocarem a la xarxa, i ens servirà per compensar una part del que consumim quan no hi ha sol. Per mitjà del que es diu mecanisme de compensació.
Per tant a la factura ens apareixeran dos vies d’estalvi, una perquè reduirem el consum d’energia de la xarxa i altre perquè se’ns compensarà econòmicament la energia que hem abocat a la xarxa.
Els coeficients de repartiment β son el resultat de un acord entre els usuaris de la instal·lació, un document que ha de quedar signat per tots els usuaris. Aquest repartiment es pot fer en funció de la energia consumida, de les potències contractades o d’altre criteri, pot ser fix o diferent per a diferents períodes. Aquest acord de repartiment es pot modificar amb l’acord de tothom, i els coeficients de repartiment sempre han de sumar la unitat, és a dir s’ha de repartir la totalitat de la energia produida.