COM FUNCIONA

La comunitat energètica

Una Comunitat Energètica Local (CEL) és una estructura que agrupa diferents actors (ciutadania, institucions, entitats i empreses) per aconseguir un model d’energia renovable, sostenible, descentralitzat i de propietat col·lectiva.

S’organitza en forma de comunitat democràtica i participativa per afavorir l’intercanvi d’informació, l’autoorganització, la col·laboració i el treball en equip en el desenvolupament d’accions energètiques concretes en l’àmbit de la generació d’energia renovable, la mobilitat sostenible, la millora de l’eficiència energètica i la lluita contra la pobresa energètica.

La CEL La Llançadora està treballant activament per aconseguir un canvi real en el model energètic de la ciutat de Terrassa, i està oberta a la participació i integració de totes aquelles persones que, a títol individual o com a membres d’una entitat, comparteixin els objectius i vulguin unir-se al procés de canvi.

tres mans amb bombetes LED

FASE 0

Creació de la xarxa de persones i entitats interessades, grup de promoció.

FASE 1

Assessorament jurídic i tècnic, estudis de viabilitat, constitució de la Comunitat Energètica.

FASE 2

Projecte tècnic, recerca de recursos, acords i convenis, instal·lacions i posada en marxa.

FASE 3

Operació i manteniment, noves accions i projectes, s’aprèn a funcionar en comunitat i exercir la governança del servei.

Àmbits d'actuació

  1. L’autoconsum compartit
  2. L’eficiència energètica
  3. La mobilitat compartida i sostenible
  4. La pobresa energètica

Línies d’actuació

1. Creació de xarxes de suport mutu: Divulgació, informació i enxarxament social.
  • La comunitat energètica pretén impulsar l’enxarxament social, mitjançant l’establiment de vincles entre les entitats i les persones, gràcies a l’objectiu comú de tenir una ciutat més neta, saludable i autosuficient.
  • Això es farà a través de la divulgació, l’accés a la informació i la cultura ecològica i comunitària necessàries. D’aquesta manera generarem un impacte positiu al territori.
  • La comunitat energètica també ens permetrà contribuir a la corresponsabilitat política i social amb la justícia ambiental i social i amb els necessaris processos de transició.
2. Creació de coneixement situat: Estudis per la posada en marxa de projectes.
  • Crearem estudis i coneixement sobre l’entorn i sobre les possibilitats i viabilitat d’actuacions de la comunitat.
  • Generarem condicions i eines per la promoció i l’acompanyament d’altres comunitats energètiques a la ciutat. Els projectes de comunitats energètiques poden ser replicats dins de la mateixa ciutat i fora d’aquesta agafant l’experiència dels projectes d’èxit.
3. Crear una cooperativa de consum. Constitució de la comunitat energètica.
  • Posada en marxa de la comunitat, definint prèviament els seus objectius, funcionament, model democràtic, etc. L’organització ha de ser oberta i participativa per enfortir i empoderar la comunitat.
4. Primer projecte pilot d’instal·lació solar fotovoltaica.
  • Desenvolupament del projecte d’instal·lació solar fotovoltaica, que és el projecte principal de producció d’energia renovable. D’aquesta manera es participa i col·labora amb la transició energètica i ecosocial a la ciutat.
  • Aquest projecte permetrà la creació de llocs de treball, reduir la pobresa energètica i enfortir l’economia social i la sobirania i el teixit productiu local.

GENERACIÓ I DISTRIBUCIÓ D’ENERGIA

bateria carregada amb el sol darrera

Autoconsum col·lectiu

Format pels consumidors associats a una instal·lació compartida generadora d’energia elèctrica, i situats a una distància màxima de 2km d’ella.

La instal·lació compartida es connecta a la xarxa amb un comptador que mesura la producció. Els usuaris mantenen la seva comercialitzadora i no han de modificar res a la seva instal·lació domèstica, automàticament es descompta del seu consum elèctric total la producció de la seva part de la instal·lació col·lectiva.

energia amb dues fletxes en cercle al voltant

Amb excedents acollits a compensació

L’energia generada al sistema fotovoltaic es reparteix entre els consumidors de la comunitat mitjançant els coeficients de repartiment i en base horària.

A la factura disposarem de dues vies d’estalvi: una perquè reduirem el consum d’energia de la xarxa i altre perquè compensarem econòmicament l’energia que no consumim i aboquem a la xarxa.

IMPACTE AMBIENTAL

Un dels objectius principals de la comunitat energètica és reduir l’impacte ambiental de la generació d’energia.

Millora de la qualitat de l’aire

En reduir el consum de fonts d’energia fòssil amb tecnologies de combustió i promoure mitjans de transport sense emissions, es disminueix l’emissió de contaminants atmosfèrics com el diòxid de sofre (SO2) i els òxids de nitrogen (NOx), contribuint a un aire més net i saludable, així com la reducció de CO2.

Increment de la independència i sobirania energètica local

Passant a ser auto-productors energètics i reduint el consum de grans productores  energètiques basades en combustibles fòssils.

Foment de l’economia social i circular

Una comunitat energètica en general es basa en cooperatives i pymes, cosa que treu poder econòmic a les grans corporacions per donar-lo a l’economia social i al teixit local.

Apoderament ciutadà

El funcionament és democràtic i assembleari, els veïns són els responsables de prendre les decisions que afecten a la comunitat, fomentant la participació activa i directa de la ciutadania en la transició energètica, la convivència i la col·laboració.

Reducció de la pobresa energètica

La comunitat pot ajudar a que les llars més vulnerables puguin accedir a l’energia, sense dependre dels preus dels mercats energètics.

Creació de llocs de treball local

Els projectes d’energia renovable i eficiència energètica generen llocs de treball directes i indirectes en la instal·lació, manteniment i gestió dels sistemes de generació, impulsant l’economia local.

Educació i sensibilització

La cooperativa vol generar uns recursos formatius per als membres i la resta de ciutadania i organitzacions locals, sobre l’ús responsable de l’energia, l’impacte ambiental del sistema actual i les possibles alternatives existents, apoderant a tots els interessats.

Més informació

Proposta de sistema fotovoltàic

Proposta de sistema fotovoltàic

Proposta per a 75 usuaris En aquests moments, des de la comunitat energètica La Llançadora, es treballa intensament en diferents fronts per tal de conseguir teulades adequades per ubicar les instal·lacions, tant en edificis públics amb la col·laboració de...

Com es genera i distribueix l’energia?

Com es genera i distribueix l’energia?

Autoconsum col·lectiu L'autoconsum elèctric permet a qualsevol persona o empresa produir i consumir la seva pròpia electricitat instal·lant en la seva llar, local o comunitat de veïns, panells solars fotovoltaics o altres sistemes de generació renovable. L’autoconsum...